De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begint 1 november 2016 met een eigen videokanaal dat beelden met een resolutie van 4K Ultra HD (3840×2160 pixels) gaat uitzenden. Voor de ontvangst van de UHD-stream via internet is een downloadsnelheid van minstens 13Mbit/s nodig.

ISS

De NASA gaat voor het kanaal putten uit beelden op hoge resolutie van onder andere het ISS en andere NASA-missies. Daarnaast meldt de organisatie beelden van oude missies teremasteren. In de VS komt het kanaal bij betaal-tv-aanbieders via satelliet en kabel naar consumenten. Het gaat daar volgens de NASA om het eerste niet-commerciële uhd-kanaal voor consumenten.

Streams

Via internet komt het kanaal ook beschikbaar en niet duidelijk is of er dan een geoblock gaat gelden. Als dat zo is, moeten kijkers buiten de VS bijvoorbeeld via een vpn kijken. Het zou een van de weinige 4k-streams zijn die bezitters van een uhdtv dan kunnen ontvangen, hoewel YouTube, Netflix en Amazon Video hun aanbod snel proberen uit te breiden met nieuwe 4k-videos.

NASA TV, waarvan het kanaal onderdeel wordt, is een al bestaande tv-dienst van de ruimtevaartorganisatie. In 1972 begon de NASA zijn eerste tv-kanaal. Dat werd geprivatiseerd, waarna het verder ging als The Learning Channel, dat zich ontwikkelde tot het huidige TLC, bekend van onder andere Here Comes Honey Boo Boo.

Nasa 4K

Pin It on Pinterest