2016 wordt het jaar van 4K! FullHD is dan eindelijk gemeengoed geworden. 3D? Steeds meer fabrikanten zien ervan af nu de consument daar relatief weinig behoefte aan heeft.

Wij zullen vijf redenen benoemen waarom iedereen voor 4K moet gaan!

1: Een betere beeldkwaliteit en hogere resolutie.

Het mag duidelijk zijn dat het belangrijkste voordeel van een 4K Ultra HD tv (ook wel UHD tv genoemd) de hogere resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels is. Dit levert immers een scherper beeld om, mede dankzij de ingebouwde scaler waar de meeste modellen over beschikken. Alle content die je bekijkt wordt dus met meer pixels weergegeven dan het full hd dat we gewend zijn.

Ook HDR zorgt ervoor dat de beeldkwaliteit van 4K-materiaal er stukken beter uitziet dan vergelijkbaar materiaal in FullHD.

2: UltraHD (4K) Blu-ray doet zijn intrede.

Net als bij Blu-ray krijgt ook 4K Blu-ray zijn eigen certificering en apparatuur.

De standaard voor Ultra HD is definitief vastgesteld, de eerste fabrikanten hebben Ultra HD Blu-ray discs spelers aangekondigd en de meeste filmstudio’s hebben aangekondigd nieuwe films en series in 4K Ultra HD op een schijfje te zetten. Dit schijfje is echter alleen af te spelen in de hiervoor genoemde Ultra HD Blu-ray spelers. De verwachting is dat we in de herfst van 2015 het eerste aanbod kunnen verwachten. Voor de beste kwaliteit is een schijfje nog steeds de beste optie dus het is goed nieuws dat we deze optie op korte termijn krijgen.

3: De standaarden staan dan eindelijk vast!

Wanneer je gaat investeren in een 4K Ultra HD tv, en wellicht ook andere 4K-apparatuur, dan is het fijn om te weten dat de standaarden vastgesteld zijn zodat je niet blijft vernieuwen of bepaalde content misloopt. Inmiddels weten we dat om 4K-content van verschillende bronnen weer te geven HDMI 2.0-poorten, HDCP 2.2-beveiliging, de HEVC-codec en de VP9-codec (voor YouTube) vereisten zijn. Alle nieuwe modellen beschikken hierover dus dat moet als een stabiele basis dienen zodat je de komende jaren alle content kunt bekijken. Let wel; ook je andere apparatuur (waarmee 4K-content afgespeeld worden of waar de content doorheen gestuurd wordt) moet aan de HDMI 2.0- en HDCP 2.2-vereisten voldoen. De High Speed HDMI-kabels die je thuis hebt liggen hoeven niet vervangen te worden. Wil je ook van HDR-content genieten, zoals hierboven besproken, dan is HDMI 2.0a de standaard. De meeste fabrikanten rollen hiervoor echter waarschijnlijk een firmware-update uit.

4: 4K Streaming is in volle gang.

Op het gebied van content konden we vorig jaar al zien dat Netflix één van de voorlopers is. De dienst had een klein aantal films en series in 4K-resolutie beschikbaar. Inmiddels is dit aanbod flink uitgebreid en hebben ook diverse andere diensten, waaronder Amazon en M-Go, aangekondigd met 4K-content te komen of zijn er al mee gekomen. Daarbij kun je op YouTube inmiddels ook aardig wat fraai 4K-materiaal vinden en het is daarom goed nieuws dat de nieuwste Ultra HD tv’s de VP9-codec van YouTube ondersteunen om dit materiaal ook daadwerkelijk weer te kunnen geven.

Samsung-HU7500-netflix-770x427

5: 4K is betaalbaar aan het worden voor de prosument

Niet geheel onbelangrijk is de prijs die je voor een nieuwe tv betaalt. Sinds de introductie van de eerste 4K Ultra HD tv’s zijn de prijzen flink gezakt en nagenoeg elke grote fabrikant heeft inmiddels een uitgebreid assortiment met modellen van iets minder dan 1.000 euro tot enkele duizenden euro’s. Natuurlijk betaal je meer als je ook features als quantum dot en HDR op je tv wilt hebben maar een instap Ultra HD tv hoeft je nu niet veel meer te kosten dan een middenklasse full hd tv.

Pin It on Pinterest